FR
NL

Over ons

Gerlach - Meer dan 140 jaar ervaring in douanediensten
Contacteer ons nu

Gerlach is de leidende neutrale leverancier van douane services in Europa.
Met een breed scala aan Customs Services, verzorgen wij uw douanezaken wereldwijd, zodat U zich kunt richten op uw core business.

Today Gerlach is represented in 11 European countries at more than 70 locations.

In other European countries, Gerlach, as a wholly-owned subsidiary of Deutsche Post DHL Group, benefits from an international partner network. A total of 1000 customs experts and consultants in 27 European countries are available to assist you with your customs matters. Beyond that you can make use of our global partnership network.

Contacteer ons nu
Over ons

Onze bedrijfsgeschiedenis:

1881

Gerlach is opgericht in Bad Bentheim door Jean Arnaud Corneille Gerlach. Vestigingen werden geopend in Nederland en België.

1921

Gerlach biedt transport services aan in aanvulling op de douane services.

1987

Gerlach opent het eerste kantoor aan de ‘nieuwe’ Pools-Duitse grens.

1989

Gerlach wordt onderdeel van Koninklijke Nedlloyd in Rotterdam. De transport services worden overgenomen door Nedlloyd. Gerlach blijft bij haar kernactiviteiten, douane services.

1991

Gerlach opent het eerste kantoor op de Tsjechisch-Duitse grens.

1993

Gerlach opent het eerste kantoor in Polen.

1999

Overname van Nedlloyd en dus Gerlach door Danzas, die reeds onderdeel was van de Deutsche Post.

2004

Gerlach breidt uit in Zwitserland en Slowakije.

2006

Gerlach viert haar 125 jarig bestaan.

2009

Gerlach opent kantoor in Bulgarije.

2012

Gerlach opent kantoren in Ukraine en Roemenië.

2013

Gerlach breidt uit naar Groot Brittannië.

2017

Gerlach breidt uit naar Zweden.

2018

Opening van kantoor in Groot Brittannië (Southampton).

2019

Opening van kantoor in Polen (Bobrowniki).

Gerlach - Het succesverhaal

De geschiedenis van het bedrijf Gerlach begint in 1881 in Bad Bentheim, aan de Duits-Nederlandse grens. Om de omstandigheden en de reden waarom het hier begon te begrijpen, moet men teruggaan naar het jaar 1871.
In die tijd bestond Duitsland uit een veelvoud van kleine koninkrijken, hertogdommen en vorstendommen.
Het grootste koninkrijk op dat moment was Pruisen. In 1870/1871 versloeg kanselier Otto von Bismarck Frankrijk in de Frans-Pruisische oorlog en annexeerde de kleine koninkrijken en hertogvorstendommen.

Economisch lagen ze nog steeds achter op Frankrijk en België. Bismarck wilde daar verandering in brengen.
Om de aspirant-bedrijven in Duitsland te beschermen, voerde hij grenzen in. Dit leidde ook tot de oprichting van bedrijven die zich bezighielden met douaneformaliteiten aan de grens.

Jean Arnaud
Corneille Gerlach

De Nederlander Jean Arnaud Corneille Gerlach, die in Bad Bentheim woonde, had net zijn schip verloren op een reis tussen Europa en Japan, zag deze mogelijkheid ook en moest zijn vrouw beloven dat hij niet meer zou varen. Eerst probeerde hij als ondernemer zandstenen te delven in de buurt van Bad Bentheim. Hij zag echter een betere kans in de nu noodzakelijke grensafhandeling van goederen.

Samen met zijn partner Jacob Baruch, een Joodse zakenman die ook Nederlands was en in Bad Bentheim woonde, besloot hij een grenskantoor te openen.

Het bedrijf floreerde en in 1883 hadden de twee al een winst gemaakt van
20.000 Duitse mark, wat in die tijd een aanzienlijk bedrag was. Na 5 jaar gebeurde er echter een tragedie: In 1886 stierven Jean Arnaud Gerlach, zijn oudste zoon en Gerlachs partner Jacob Baruch kort na elkaar.

De enige die overbleef in de familie was Arnaud, de jongste zoon die naar de hogere handelsschool in Amsterdam ging.
Op 17-jarige leeftijd had hij geen andere keuze dan te stoppen met de universiteit en naar Bad Bentheim te gaan om zijn bedrijf voort te zetten.
Aan een privéleven werd in eerste instantie niet gedacht. Maar de jonge zakenman beloofde het zichzelf: Zodra de bedrijfswinst boven de 1 miljoen mark zou uitkomen, zou hij de wereld rondreizen. Dit doel werd bereikt met de balans per
31.12.1910. Van 1912 tot 1913 reisde Arnaud Gerlach naar
Nederlands Indië.

In 1914 begon de Eerste Wereldoorlog. Het bedrijf had al verschillende vestigingen geopend in Nederland en had meer dan 100 mensen in dienst. Hoewel Nederland neutraal bleef, waren verschillende Duitse werknemers opgeroepen en velen keerden niet terug. In 1923 begon de economische wereldcrisis.

Kort voor het einde van de economische crisis overleed Arnaud in 1929 op 59-jarige leeftijd. Zijn vrouw nam de leiding van het bedrijf over, samen met de directeur in Duitsland Konsul Wanke en de heer De Vries in Oldenzaal. Het bedrijf had nu meer dan 200 mensen in dienst.

De Tweede Wereldoorlog was een ramp, ook zakelijk gezien. Na de oorlog namen de twee zonen Arnoud (A.J.) en Willem (W.H.) het bedrijf over en moesten veel ontwikkelingswerk doen. Er waren nog steeds 16 werknemers, 50% van de gebouwen waren verwoest of beschadigd. Maar het bedrijf breidde zich verder uit – korte tijd later was Gerlach vertegenwoordigd in Nederland, Duitsland, België en Oostenrijk.

In het begin van de jaren 1970 werd het bedrijf verkocht aan van Gend & Loos (VGL), maar Arnoud bleef directeur tot aan zijn dood in 1981. Eind jaren tachtig ging de hele VGL-groep over in de Koninklijke Nedlloyd Groep, Rotterdam. En in 1999 verkocht Nedlloyd de Groep uiteindelijk aan Deutsche Post AG, waar het werd geïntegreerd in de logistieke divisie van DHL.

Bent u op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Naar de carriere opties

Selecteer uw land

Global (Engels)
Volg ons op: